top of page

pet, 21. ruj

|

Svetvinčenat

Festival sira | Svetvinčenat

Međunarodni Festival sira sedmi po redu održat će se 21. i 21. rujna 2018. godine u Svetvinčentu. Brojni proizvođači sira dočekat će vas u Kaštelu, a oni istarskih autohtonih proizvoda odmah ispred, na Placi.

Registration is Closed
See other events
Festival sira | Svetvinčenat
Festival sira | Svetvinčenat

Time & Location

21. ruj 2018. 19:00 – 22. ruj 2018. 23:30

Svetvinčenat, 52342, Svetvinčenat, Croatia

About the event

Festival sira okuplja 30-ak sirara s područja cijele države te je jedan od najvećih sajmova proizvođača sira u Hrvatskoj. Naglasak je dan na manjim obiteljskim siranama koji opravdavaju očekivanja festivala izuzetnom kvalitetom svojih proizvoda. Na sajmu posjetitelji mogu kušati i kupovati osim sireva razne mliječne proizvode kao što su skuta, jogurt, vrhnje i sl. Manifestacija traje dva dana i program je upotpunjen sajmom starih zanata i istarskih suvenira te izborom za Naj kozu Istre.

Najkoza je manifestacija pri kojoj se bira najljepša i najbolja koza tj. Miss koze u Istri. Organizirana je od strane Turističke zajednice Općine Svetvinčenat a u sklopu Festivala sira u Svetvinčentu. Dolazak je potvrdilo 10-ak kozara s 30-ak grla. Program manifestacije upotpunjen je degustacijom kozjeg sira i ostalih kozjih mliječnih proizvoda, natjecanjem u mužnji koza te nastupom kulturno-umjetničkog društva Svetvinčenat s mlađom i starijom grupom plesača. Dio programa je nezaobilazni ex-tempore, odnosno likovna i literarna radionica na koju se prijavljuju djeca školskog uzrasta. „Naj koza“ nudi doživljaj i kvalitetnu zabavu brojnim posjetiteljima. Natjecanje je podijeljeno u pet kategorija, i to: Miss Istre, Najsimpatičnija koza, Najizvornija koza, Koza s najvećim cicama i Mister prč.

Mrkat istrijanskega dela je dio ponude Festivala sira koji ima kulturni, ekonomski, edukativni i turistički karakter, koji se očituje kroz očuvanje kulturno-povijesne baštine zanatstva Istre, poticanje razvoja i opstanka starih i tradicionalnih zanata i novo zapošljavanje u sklopu obrtništva, promociju turističkih vrijednosti, potencijala i unaprjeđenja turističke ponude, promociju suvenira te revitalizaciju starih i tradicionalnih zanata. Manifestacija sadrži prikaz 10-ak starih istarskih zanata kao što su: kovači, klesari, izrada tjestenina, stolari, 30-ak izlagača izlaže autohtone istarske proizvode od kamena, maslinovog drva, meda, sira, ulja, domaćih rakija. Cilj festivala je očuvanje lokalnog identiteta i kulture Istre, poticanje proizvodnje autohtonih proizvoda, podizanje kvalitete domaćih proizvoda time i konkurentnost, promocija autohtonih običaja, kulture i proizvoda Istre, promocija Istre kao destinacije, a posebno mjesta Svetvinčenat. Prema broju posjetitelja, zasigurno je Festival sira jedan od najposjećenijih manifestacija u Istri.

Share this event

bottom of page