top of page

sub, 09. lip

|

Hum

DAN HUMA I BIRANJE ŽUPANA NA LETO DAN

U prošlosti su skoro sva mjesta imala svog župana. Za župana je mogao bit izabran stariji, iskusniji muškarac kojeg je pratio glas dobrog gospodara, poštenog i uglednog pripadnika općinske i seoske zajednice.

DAN HUMA I BIRANJE ŽUPANA NA LETO DAN
DAN HUMA I BIRANJE ŽUPANA NA LETO DAN

Time & Location

09. lip 2018. 08:00

Hum, 52425, Hum, Croatia

About the event

Funkcija općinskog i seoskog župana polako se gasila i s vremenom nestala iz svakodnevnog života. Održala se jedino u Humu kao obnovljeni običaj biranja župana na leto dan.

Tradicija izbora župana na leto dan obnovljena je 1977. g.

Dan najmanjeg grada na svijetu – Huma i tradicionalno biranje župana na leto dan obilježava se svake godine, drugu subotu u lipnju. Toga dana se u gradskoj lođi bira gradski poglavar tj. župan. Bira ga dvanaest mjesnih sudaca, koji su izabrani na više godina. Župan na izbore sobom donosi župansku palicu i podnosi izvješće o protekloj godini, o događajima koji su bili važni za humski komun. Nakon što puk potvrdi suce, slijedi predlaganje dvojice potencijalnih kandidata za župana. Potom, župan uzme raboš – glasački štap četvrtastog oblika, na koji će suci kosirom urezati glasove kandidatima na jednoj ili drugoj strani raboša. Onaj kandidat koji dobije više glasova taj je izabran za novog župana. Dosadašnji župan prebroji sve ureze i proglasi svog nasljednika, koji onda po staroj užanci počasti sve uzvanike vinom, sirom i domaćim kruhom.

Župan se brine za red i čistoću u gradu, upravlja javnim radovima, rješava nesuglasice i nesporazume među stanovnicima te izriče kazne neposlušnima koji narušavaju red u Humu i okolnim selima.

Nakon što Hum dobije novog župana na leto dan, započinje "Kantaduri, va Hum!", susret klapa ud jen bot, bez pomoći tehnoloških pomagala.

Share this event

bottom of page