top of page

pet, 03. kol

|

Svetvinčenat

Srednjovjekovni festival Svetvinčenat

Manifestacija u kojoj starogradska jezgra Svetvinčenta postaje mjesto oživljavanja srednjovjekovnog doba i slikovitog prikaza ondašnjeg života, kulture i običaja. Tijekom tri dana trajanja festivala sudjelovati će stotinjak kostimiranih učesnika, plemića, uličnih zabavljača, vitezova, streličara...

Srednjovjekovni festival Svetvinčenat
Srednjovjekovni festival Svetvinčenat

Time & Location

03. kol 2018. 10:00 – 05. kol 2018. 00:00

Svetvinčenat, 52342, Svetvinčenat, Croatia

About the event

Srednjovjekovni festival po prvi puta se održao 2011. godine kada je izazvao veliko oduševljenje ljudi, posebice djece koja su imala priliku vidjeti sasvim nešto novo i drugačije.

U 3 dana koja su tematski podijeljena na Obiteljski dan, Dan viteštva te Dan legendi, u festivalu sudjeluje dvjestotinjak kostimiranih sudionika – plemića, uličnih zabavljača, vitezova, streličara, konjanika i srednjovjekovnih dama koji stvaraju poseban doživljaj putovanja kroz vrijeme za sve posjetitelje.

Bogat i raznovrstan program osmišljen je tako da bude zanimljiv široj skupini ljudi, a započinje svečanim mimohodom dama, plemića, vitezova, streličara i konjanika kroz Svetvinčenat. Značaj festivala čini većim upravo veliki broj sudionika u programu koji dolaze iz susjednih zemalja (Slovenija, Italija, Češka, Slovačka).

Kroz tri dana trajanja festivala održavaju se turnirski dvoboji vitezova, programi vatrenim oružjem (topovi i puške) i noćni vatreni programi (vatrene strijele i kugle) te konjički viteški turnir kroz demonstraciju vještine gađanja kopljem, sječenja sabljom i trka na saracena (prema postojećoj legendi o Svetvinčentskom konjaniku), zatim šaljivi igrokazi za djecu s prigodnim sadržajem kao i tematske radionice za djecu i odrasle (oslikavanje freskoslikarskom tehnikom i izrada suvenira od gline).

Uz zabavne sadržaje i srednjovjekovne sprave, tu je i mini ZOO s domaćim životinjama, ulični zabavljači, akrobati, mađioničar, prezentacija već pomalo zaboravljenih igara, mjesto za degustaciju prirodnih napitaka te slične zanimljivosti iz doba srednjeg vijeka i renesanse.

Oni stariji i želji adrenalina mogu sudjelovati u radionicama streličarstva, mačevanja, bacanja bodeža i sjekira, okušati se u bacanju koplja ili pak prisustvovati demonstraciji rada katapulta, srednjovjekovnih sprava za mučenje, opsadnih sprava i topova.

Posebno zanimljiv i atraktivan dio programa čini predstava na temu legende o vještici Mare iz Svetvinčenta te njena inkvizicija (po postojećoj legendi o vještici Mariji Radoslović koja je,po narodnoj predaji, spaljena u kaštelu).

Priča o Svetvinčentskom nepoznatom konjaniku još je jedna poznata povijesna priča/legenda koja obilježava Svetvinčenat. Prema legendi, na jednom viteškom turniru sudjelovalo je 16 konjanika, a pobjednik turnira – „nepoznati konjanik“, nije htio podignuti vizir kacige i otkriti identitet, već je samo nestao. Niti danas nije poznat identitet konjanika, kao ni razlozi prikrivanja.

Festival svake godine donosi podosta noviteta te posjetitelji mogu vidjeti 2 katapulta i 1 trebuchet, inkvizicijsku spravu - "kotač istine", a isto tako opustiti se uz srednjovjekovnu večernju zabavu i ples.

Na Placi, neposredno pred ulaz u Kaštel, održava se srednjovjekovni sajam autentičnih proizvoda, a potpuniji dojam srednjeg vijeka na sajmu stvaraju dodatni sadržaji poput lokalnog pripovjedača, animatora i glumaca te srednjovjekovne glazbe u pozadini. U sklopu festivala važnost se pridaje gastro show-u u kojem se prezentiraju priprema jela i napitaka po originalnim recepturama iz doba srednjeg vijeka. Ta, već zaboravljena, jela uglavnom su se pripremala od samoniklog bilja koje se danas, nažalost, sve manje koristi. Prezentacijom korištenja samoniklog bilja u pripremi jela, nastoji se utjecati na povećanje svijesti posjetitelja o mogućnostima i potencijalima koje nam i danas priroda pruža, a ujedno i doprinijeti očuvanju prirodne baštine ovog kraja. Za prigodnu gastro ponudu, osim uključivanja lokalnih ugostitelja, pobrinu se i tri lovačka društva iz Istre. Tako se u Kaštelu pripremaju lovačka jela uz prezentaciju vina Grimani iz podruma Matošević i Morosini proizvođača OPG Živolić.

Share this event

bottom of page