top of page

čet, 19. srp

|

Svetvinčenat

Festival plesa i neverbalnog kazališta

Festival plesa i neverbalnog kazališta jedinstvena je kulturna manifestacija, organizirana od strane Zagrebačkog plesnog ansambla, koja se svojom tradicijom dokazala kao omiljeno okupljalište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti.

Festival plesa i neverbalnog kazališta
Festival plesa i neverbalnog kazališta

Time & Location

19. srp 2018. 19:00

Svetvinčenat, 52342, Svetvinčenat, Croatia

About the event

Festival plesa i neverbalnog kazališta jedinstvena je kulturna manifestacija, organizirana od strane Zagrebačkog plesnog ansambla, koja se svojom tradicijom dokazala kao omiljeno okupljalište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti koji ciljano dolaze popratiti festivalski međunarodni program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkuserije, uličnog teatra, te edukativnih seminara i radionica. Osnovan 2000. godine Festival je dosad ugostio više od 150 domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa s preko 200 radova; ostvario kvalitetnu suradnju s lokalnom zajednicom inicirao otvaranje Mediteranskog plesnog centra posjećenost mu je izvanredna, te je postao nezaobilazan dio kulturne ponude županije i čitave države.

Već 17 godina Festival ostvaruje svoje osnovne ciljeve: prezentiranje recentnih inozemnih i domaćih ostvarenja iz područja plesa, edukacija novih generacija publike, promocija interkulturalnog dijaloga i transnacionalne mobilnosti, sudjelovanje u izgradnji aktivnog, demokratskog i kulturno obrazovanog društva, poticanje kreativnosti, ideja i stavova, te solidarnosti među umjetnicima i publikom a korist od manifestacije kontinuirano ostvaruju svi posjetioci; domaći i strani turisti, stanovništvo općine i županije, profesionalna publika i zaljubljenici u ples čemu svjedoči i sve veći broj posjetitelja ali i reputacija koju Festival uživa.

U mnoštvu kulturnih događanja koja se nude u Istri tijekom ljetnih mjeseci Festival plesa i neverbalnog kazališta izborio je značajno mjesto; aktualizirao plesnu scenu i pospješio njenu decentralizaciju te postao odličan brand i sinonim za ples.

Ministarstvo kulture RH predložilo je upravo Festival Plesa i neverbalnog kazališta kao jedinog hrvatskog kandidata za „Council of Europe Cultural Events“.

Također, 2009. godine strukovna udruga UPUH organizaciji Festivala uručila je godišnju nagradu za doprinos plesnoj umjetnosti a TZ Istarske županije nagradu "ZLATNA KOZA – CAPRA D'ORO". Festival privlači izvanredan broj posjetitelja, kako turista i lokalnog stanovništva, tako i gledatelja koji su ciljano došli na Festival iz svih krajeva Hrvatske i iz susjednih zemalja a važnost festivala prepoznale su i mnoge kulturne institucije kao Austrijski kulturni forum, Francuski kulturni institut, Gulbenkian fondacija, Francuski institut, Goethe institut i ostali.

Share this event

bottom of page